Sobe, prenočišča, apartmaji
apartmaji krk... Refresh for more!

Korčula

korčula zemljevid

Zgodovinsko središče otoka je zgrajeno na majhnem polotoku, ki leži med otokom in celino. V svoji sedanji obliki se je mesto Korčula hitro razvijalo v 13. stoletju. Obzidje in stolpi so postajali višji in močnejši, hiše in cerkve pa vedno bolj udobne. Mesto je bilo na vrhuncu svoje moči v 16. stoletju, ko je imelo 6.000 prebivalcev. Celo mesto je bilo obdano z obzidjem. Mesto je navdušilo mnoge srednjeveške pisatelje in potopisce.

Predele mesta, Sveti Nikola (zahodno od mesta) in Borak (južno in vzhodno od mesta), so zgradili v 19. stoletju. Med letoma 1921 in 1941 so gradili hotele in vile v zalivu Luka – vzhodno od mesta; in tudi v zalivu Strecica, zahodno od mesta. Intenzivna gradnja traja na lokacijah po vsem zalivu Luka: Zagradac, Sveti Anton, Domince in Soline.

zemljevid

Ob glavni mestni ulici iz 1214 – pridemo na Stolni trg. Največja in najlepša stavba Korčule je katedrala sv Marka, ki je na vrhu mesta. Južno od nje je škofovska palača (1342, 1653/1860). Severno od katedrale je cerkvica svetega Petra – verjetno najstarejša ohranjena cerkev v mestu iz 11. stoletja.

Na zahodni strani trga je cerkev Marije iz 1483 v kateri se nahajajo grobnice iz zgodovinskih družin Korčula kakor tudi grob branilca turškega napada, duhovnika Rozanovića. V cerkvi se nahaja tudi lepo urejeni nagrobni in velik mozaik nizozemskega umetnika Louis Schrikkela na oltarju, 1964-67. Severno od cerkve so palače Arneri in Gabrielis.

Mestni muzej se nahaja v palači Gabrielis, ki je ena najlepših palač v Korčuli. Zgrajena je v renesančnem slogu iz 16. stoletja. Od palače Gabrielis proti morju je palača Ismaelis iz 16. stoletja, ki ima lepo dvorišče. V sosednji palači Arneri, ki je bila obnovljena 1988-1996, je dom galerije enega največjih hrvaških kiparjev, Frana Krsinica, rojenega v Lumbardi (1897-1982).

V mestu se nahaja tudi družinska hiša popotnika Marka Pola, ki si jo lahko seveda ogledate. Marko Polo je bil rojen na Korčuli leta 1254.